HoÅŸgeldiniz

Kaynak Ä°ÅŸleri

Kaynak Ä°ÅŸleri

Kaynak Ä°ÅŸleri

Kaynak Nedir?

Metalik malzemeyi ısı veya basınç veya her ikisini birden kullanarak ve aynı cinsten ve erime aralığı aynı veya yaklaşık bir malzeme katarak veya katmadan birleştirmeye "metal kaynağı" adı verilir. İki parçanın birleştirilmesinde ilave bir malzeme kullanılırsa, bu malzemeye "ilave metal" adı veri


Doğru Kaynak Yapabilmek için Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1. Öncelikle kaynak işleminin doğru yapılabilmesi için daha önceden benzer özelliklerdeki parçalardan numuneler kaynatılmalı ve kaynak işlemi bittikten sonra gerekli testler yapılarak kaynağın durumu kontrol edilmelidir.

Eğer kaynak standartlar dahilinde uygun bulunursa, kaynak işlemi sırasında kullanılan bütün parametreler kaydedilerek, yapılan kaynakla ilgili bir yöntem onayı hazırlanmalıdır. Buna PQR denir. PQR’daki veriler ışığında kaynak parametrelerinin kaydedildiği ve kaynakçılara referans olacak WPS’ler hazırlanır. Sertifikalı kaynakçılar bu WPS ‘ler ışığında daha önceden doğrulanmış parametrelerle kaynak yapmalıdırlar.

2. Kaynak yapılacak bölgedeki gaz koruması düzgün olmalıdır. Uygun debide gaz akışı sağlanmalıdır. Gaz debisi ne çok fazla ne de çok az olmalıdır. Gaz korumasının yeterli olmadığı kaynak bölgelerinde kaynak sırasında köpürme, oksitlenme, gözenek, çatlak, yapışmama gibi sorunlar olabilir. Özellikle şantiye sahalarında ortamın kontrolsüz olması kaynak hatalarına neden olabilmektedir.

3. Kaynak yapılan yerdeki hava akımına çok dikkat edilmelidir. Çünkü hava akımı kaynak bölgesindeki gaz korumasını engelleyecektir. Bu nedenle kaynak yapılırken rüzgârlı bir yerde olmamasına ya da gerekli korumanın sağlanmasına dikkat edilmelidir.

4. Boru kaynağı yapılırken kök gazı koruması asla ihmal edilmemelidir. Eğer kök gazı koruması doğru yapılmaz ise kök pasoda kaynak nüfuziyetsizliğine neden olabilir. Örnek olarak boru iç yüzeyine denk gelen kaynak homojen olmadığı için akışkanın kaynağın olduğu yerde birikmesine neden olur.

Kaynak İşlemi Sırasında Oluşacak Potansiyel Hatalar

Malzeme yüzeyinin yeterince temiz olmaması

Akımın yüksek olması

Ark boyunun yüksek olması

PaylaÅŸ

Etiketler

Blog'da Ara

Tüm Kategoriler

ArÅŸiv

Popüler Gönderiler

Merdiven

Demir merdiven korkuluğu, ...Devamı... 25-05-2021 22:27

Kaynak Ä°ÅŸleri

Kaynak Nedir? M ...Devamı... 25-05-2021 22:22

Çelik konstrüksiyon

Çelik konstrüksiyon, yapÄ ...Devamı... 25-05-2021 22:23

Etiket Bulutu

Instagram

Koçkar Demir Çelik Copyright© 2021